top of page

Директорами не народжуються

В історії українського народу є події, які мають надзвичайне значення, вони не втратили своєї актуальності й по сьогоднішній день. Однією з таких подій є здобуття незалежності 1991 року.
День Незалежності України – головне державне свято України, яке відзначається щороку 24 серпня на честь прийняття Верховною Радою УРСР Акту проголошення незалежності України, що прийнято вважати датою утворення держави Україна в її сучасному вигляді.
Історія України – це шлях до Незалежності, шлях, на якому кожна подія – це крок до мрії.
…З чого починається школа? Хтось скаже, що з першого дзвоника, хтось – з букваря і прописів. Але нам здається, що школа починається з її керівника!
Історія педагога починається зі вступу до вищого навчального закладу та моменту одержання документа про фахову освіту.
Педагогічна стежинка директорки Шандриголівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Любові Миколаївни Барабаш почалася в рік проголошення Незалежності України – 1991 рік, після закінчення Луганського державного педагогічного інституту імені Т.Г. Шевченка на посаді вчительки біології та хімії. Сьогодні педагогічний стаж Любові Миколаївни ювілейний – 30 років, з яких 19 років на посаді директорки.
Сьогодні керівник навчального закладу – це адміністратор, економіст, юрист, маркетолог, pr – менеджер, фахівець з кадрів. І, звичайно, психолог, соціолог, педагог. Саме такою є наша Любов Миколаївна. Людина мудра, порядна і надзвичайно відповідальна.
Під керівництвом Л.М. Барабаш працює 28 осіб – це згуртований колектив однодумців, 80% з яких є випускниками Шандриголівської школи. Тема, над реалізацією якої працює директорка у співпраці зі своїм колективом «Формування іміджу освітнього закладу – шлях до створення сучасної школи».
За словами Любові Миколаївни «Імідж і репутація – найцінніше, що має школа! Імідж не можна купити. Його можна тільки створити. Сьогодні на перший план висувається імідж успішного навчального закладу, який забезпечує якість освітніх послуг. Створення позитивного іміджу освітньої організації підвищує ефективність діяльності закладу освіти, дає можливість якнайповніше задовольнити потреби клієнтів, якими передусім є батьки учнів і самі учні. Кожен батько хоче обрати найкращий освітній заклад і згодом не розчаруватись у своєму виборі. З іншого боку, кожен директор і його педагогічний колектив мріють, щоб їхній заклад виокремлювався з-поміж інших, викликав бажання влаштуватися на роботу або навчатися саме в ньому.
Робота по створенню іміджу немає перерви. За імідж школи повинні відповідати всі учасники освітнього процесу, і керівник, і вчителі, і здобувачі освіти та їхні батьки, і випускники. Формування іміджу є першим кроком для побудови сучасної школи. Ініціатива закладу мати свій особистісний образ, власне обличчя – запорука в успішності його функціонування, це процес, під час якого створюється певний спланований образ на основі наявних можливостей і ресурсів.
І головне, пам'ятати! Імідж, що постійно не підкріплюється реальними справами, тане з часом, як сніг на весняному сонці.
Спочатку ми працюємо на імідж, а потім імідж працює на нас!»
І це не просто слова. Колектив Шандриголівської загальноосвітньої школи своєю діяльністю доводить, що школа – це своєрідний відрізок життя для учнівства, а для вчительської спільноти – це не тільки робота, а й можливість самореалізації.
Тому, колектив Шандриголівської загальноосвітньої школи обрав одним із основних напрямків створення зовнішнього іміджу закладу, участь у грантових програмах. Робота над проєктами сприяє розвитку взаємовигідних партнерських стосунків між школою, батьками здобувачів освіти, громадою села та органами місцевого самоврядування. За останнє десятиріччя адміністрацією та педагогічним колективом школи були ініційовані та реалізовані проєкти:
«Нові вікна – найстарішій школі» (заміна 34 старих вікон на сучасні металопластикові конструкції на суму 80.905.00 грн);
«Якісні меблі – запорука здорового способу життя» (заміна дерев’яних частин учнівських столів та стільців на суму 19.000.00 грн);
«Від комфорту в школі – до якості освіти» (заміна 38 старих вікон та 7 внутрішніх дверей на сучасні металопластикові конструкції на суму 235.000.00 грн);
«Енергозберігаючі заходи. Утеплення Шандриголівської загальноосвітньої школи.» (Сума проекту 300.000 грн).
Реалізовані проєкти допомогли активізувати практичну діяльність учасників освітнього процесу та їх батьків, громади, органів місцевого самоврядування по створенню іміджу сільської школи як осередку розвитку громади, розширити коло партнерів.
Складовими внутрішнього іміджу Шандриголівської школи є:
- позитивний мікроклімат у колективі;
- прогресивна команда адміністрації;
- демократичний стиль керівництва;
- високий рівень професіоналізму вчителів;
- зміцнення шкільних традицій для створення корпоративного духу;
- система роботи з обдарованими дітьми (за підсумками програми «Обдаровані» 2020-2021 навчального року 3 учні школи стали стипендіатами управління освіти, молоді та спорту Лиманської міської ради, 1 учениця – стипендіатка Лиманського міського голови.
За підсумками 2020 – 2021 навчального року колектив Шандриголівської загальноосвітньої школи визнаний кращим освітнім закладом Лиманщини у роботі з обдарованими дітьми та нагороджений Грамотою Лиманського міського голови О.В. Журавльова.
Відомий український педагог і письменник Василь Олександрович Сухомлинський писав: «Ви живете серед людей. Кожен ваш вчинок, кожне ваше бажання позначаються на людях... Робіть так, щоб людям, які оточують вас, було добре». Школа покликана стати тим місцем для особистості учня і вчителя, де буде духовно збагачуватись кожен учасник навчально-виховного процесу, де буде формуватися громадянська зрілість і особиста відповідальність за свій вклад у національно-культурне відродження України, у розбудову держави.
Хочемо побажати Любові Миколаївні та всім працівникам закладу міцного здоров'я, великого родинного щастя, миру, взаєморозуміння, злагоди та добробуту. Нехай кожен день вашого життя буде сповнений радістю, теплом і новими здобутками, а ваші добрі справи примножать славу рідної України!

















bottom of page