top of page
Пошук

38-і роковини аварії на Чорнобильській АЕС

26 квітня 2024 року відзначаються 38-і роковини аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала найбільшою в історії катастрофою в ядерній енергетиці. Аварія забрала життя тисяч людей і завдала непоправної шкоди екології Європи. З того часу в цю дату в Україні щороку вшановують усіх людей, хто загинув чи постраждав від цієї катастрофи, а також шанують ліквідаторів наслідків аварії.

Під час виховних годин, присвячених 38-им роковинам Чорнобиля класоводи Міщенко А.І. та Артеменко К.О. познайомили учнів 1 та 4 класів з розповіддю про аварію на ЧАЕС із серії «Книга-мандрівка. Україна».

Під час уроку пам'яті учні 2 класу (класовод Сиротенко С.М.), переглянувши відео про події 26 квітня 1986 року, прослухавши запис розповіді очевидця-ліквідатора трагедії на ЧАЕС, дійшли висновку, що люди мають навчитися безпечно жити і працювати, ніколи не нехтувати правилами безпеки, берегти природу і докласти максимум зусиль, щоб ніколи не наносити шкоди природі.

Учні 3 класу (класовод Левченкова Ю.М.) переглянули відео, у якому розповідалося про 16 маловідомих фактів про Чорнобиль та відповіли на питання вікторини «Чорнобиль - трагедія світу».

З метою виховувати в учнів почуття сприймання чужого болю як свого, загальнонародного горя – як особистого, почуття любові до людини, до землі, до держави учні 5 класу (Класний керівник Шарова Л.А.) прийняли активну участь у виховному заході «Чорнобиль – біль душі», переглянути відео «Чорнобильська катастрофа: в Україні вшановують ліквідаторів трагедії ЧАЕС» і створити  віртуальну дошку «Пам’яті трагедії ЧАЕС»

Класний керівник 6 класу, Кузнецова О.В. провела для учнів урок-лекторій «Аварія на ЧАЕС – причини та наслідки техногенної катастрофи». Під час уроку вшанували подвиг ліквідаторів, коротко проаналізували, що таке радіація, в чому її небезпека. Акцентували увагу, що це – не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків. Ризикуючи своїм життям та здоров’ям, вони виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу і подальшого розповсюдження радіації. Зосередили увагу на фактичному матеріалі щодо екологічних проблем і наслідків для здоров’я сучасного покоління.

Учні 7 класу на чолі з класним керівником Стрілець В.В., пригадали ті страшні дні на Чорнобильській АЕС під час екологічної години «Чорнобиль: пам'ять, надія, відродження». Учні складали асоціативний кущ, відповідали на питання вікторини, визначали факти та міфи, обговорили екологічні наслідки та визначили важливі кроки для того, щоб вберегти природу.

У 8 класі класним керівником Шаповаловою В.О. проведено  годину пам'яті  на тему «Чорнобильська катастрофа та її наслідки». Переглянули презентацію, пригадали всі події, які відбулися 26 квітня 1986 року.

Учні 9 класу на чолі з класним керівником Лещенко О.І. опрацювали  презентацію «Чорнобиль: 38 років», та подискутували на тему «Наслідки мирного атома для українців».

Десятикласники на чолі з класним керівником Головчанською Т.О. під час години-реквієму «Чорнобиль не має минулого» розширили свої знання про Чорнобильську трагедію, дійшли висновку про потенційну небезпеку радіації для усього живого, дізналися про ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.

Для учнів 11 класу класним керівником Колесник Н.В. організовано відеолекторій «Чорнобиль не має минулого». Обговорили  жахливі наслідки екологічно-соціальної катастрофи, спричиненої вибухом і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку, усвідомили, що трагедія, спричинена вибухом, не має аналогів за обсягом забруднення довкілля, негативного впливу на здоров'я та психіку людей, їхній побут і соціально- економічні умови життя.

Сьогодні ми висловлюємо щирі слова подяки та засвідчуємо свою шану за героїзм та самовідданість всім ліквідаторам страшної аварії. Адже ціною власного життя та здоров'я, без вагань та роздумів, ви ліквідовували наслідки аварії на Чорнобильській АЕС. Усвідомлюючи всю складність ситуації, ви, нехтуючи власною безпекою, ступили назустріч неприборканому смертоносному лиху, щоб зберегти життя мільйонів людей не лише у нашій державі, а й на всій планеті.


bottom of page