top of page
Пошук

День пам'яті Чорнобильської трагедії

26 квітня 2023 року минає 37 років з моменту найбільшої в історії аварії в ядерній енергетиці. Катастрофа забрала життя сотень людей і завдала непоправної шкоди екології. Відтоді в цю дату в Україні щороку вшановують усіх людей, хто загинув чи постраждав від цієї катастрофи, а також вшановують ліквідаторів наслідків аварії.

Через тридцять років після аварії ООН проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам’яті Чорнобиля.

Ця подія — нагадування про героїзм ліквідаторів аварії, про наслідки, які ця катастрофа принесла довкіллю та людям.

Через 36 років Чорнобиль пережив другу катастрофу — окупацію російськими загарбниками у 2022 році.

Сьогодні ми маємо не лише згадувати про Чорнобильську катастрофу як про подію минулого, а й пам’ятати про нинішню небезпеку, яка загрожує не лише Україні, а й усьому людству, у разі безвідповідального ставлення до ядерної енергетики, і про ту відповідальність, яку ми несемо перед майбутніми поколіннями за збереження нашого світу.

Учні 1 класу переглянули відео «Дітям про аварію на ЧАЕС», з якого дізналися про жахливу трагедію та її наслідки, про рятівників, а також людей односельців- ліквідаторів аварії.

У 2 класі пройшла виховна година «Горить Чорнобиль крізь роки…». Під час бесіди було розглянуто причини трагедії та її наслідки.

3 клас – виховна година «Трагедія міста Припять». Перегляд відео – «Місто привид».

Четвертокласники переглянули мультфільм «Місто-привіт» – із серії мультфільмів «Книга-Мандрівка. Україна»; відеоролик "Чорнобиль очима дітей"; на уроці позакласного читання опрацювали оповідання сучасної письменниці Саші Кочубей «Володарка лісу»(про бабусю, яка жила сама у селі у зоні відчуження ), малювали малюнки.

Кузнецова О.В. провела годину спілкування для учнів 5 класу з теми «Чорнобиль. Трагедія . Пам’ять». Метою години спілкування було поглибити знання учнів про аварію на Чорнобильській АЄС; визначити негативний вплив аварії на стан навколишнього середовище та здоров’я населення, сприяти розширенню екологічного кругозору.

Шестикласники переглянули презентацію "Чорнобиль - трагедія, яка не дає про себе забути...", під час якої віддали шану ліквідаторам, пожежникам, військовим, медикам, всім, хто з відритим забралом став на шляху страшної аварії, віддав своє життя, зазнав тяжких хвороб.

Класним керівником Шаповаловою В. О. у 7 класі проведено виховну годину до дня Чорнобильської катастрофи «26.04.1986 р.» Переглядали документальні відео, обговорили причини аварії та вшанували пам'ять учасників хвилиною мовчання.

Учні 8 класу долучилися до обговорення питання: наслідки Чорнобильської трагедії сьогодні; подивилися презентацію та відеофільм «37 років після Чорнобильської трагедії». Учні поділилися інформацією щодо причин вибуху на 4 енергоблоці АЕС, згадали земляків - ліквідаторів аварії.

Дев'ятикласники разом з класним керівником Головчанською Т.О. під час години скорботи «Чорнобиль не має минулого часу» згадали про трагедію, визначили негативний вплив аварії на стан навколишнього середовища та здоров'я населення. Тетяна Олександрівна розповіла про односельців - ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.

Узагальненням години пам’яті у 10 класі стало відео - «Дзвони Чорнобиля».

Під час виховної години «Чорнобильська трагедія – одвічний слід на Україні» одинадцятикласники дійшли висновку, що Чорнобиль – це вже історія України, тому дітей треба навчати вболівати за минуле своєї держави, сприймати її такою, яка вона є, до того ж формувати загально розвинену людину, що буде протистояти злу, насильству, несправедливості та руйнуванню навколишнього світу.

ВІРТУАЛЬНА КНИЖКОВА ВИСТАВКА “ЧОРНОБИЛЬ — НЕЗАЖИВАЮЧА РАНА: ГОЛОВНІ НАСЛІДКИ АВАРІЇ” (До 37-річчя від дня аварії на Чорнобильській АЕС) https://drive.google.com/file/d/1vdqoB5CkgRI_Y2XdmLz_6jjrtFgHBSFu/view?usp=sharing



bottom of page