top of page
Пошук

Чорнобиль. Трагедія, яку можна було уникнути

Здобувачі освіти 10—11 класів долучились до лекції «Чорнобиль. Трагедія, яку можна було уникнути», організованою Держархівом Донецької  області спільно з Департаментом соціального захисту облдержадміністрації .

Аварію на Чорнобильській Атомній електростанції, яку називають найбільшою техногенною катастрофою в історії мирного атома, можна було уникнути, але радянська влада зробила все, аби катастрофа стала неминуча.

Під час лекції акцентовано увагу на хронології подій у ніч з 25 на 26 квітня 1986 року, коли о 01 годині 23 хвилини 47 секунд над четвертим реактором Чорнобильської атомної електростанції стався вибух.

До ліквідації наслідків катастрофи протягом 1986-1987 років було залучено 240 тисяч рятувальників.

Загальна кількість ліквідаторів склала 600 000 осіб: пожежники та медики, військовослужбовці та персонал станції – вони виконували свій обов’язок, ризикуючи своїм здоров’ям та життям.

У 2018 році перелік з деяких розсекречених документів Галузевого державного Архіву Служби Безпеки України, щодо аварії на ЧАЄС, внесли до реєстру ЮНЕСКО.

Це документи Комітету Державної Безпеки про те, як працювала станція, які проблеми, несправності та аварії виникали на ній ще до 1986 року, а також те, що стосується безпосередньо самої Чорнобильської катастрофи і вже ліквідації її наслідків.

Ці документи доказують, що Чорнобильська катастрофа не була випадковою. Можна говорити про те, що ця аварія була, на жаль, запрограмована ще задовго до 1986 року, бо ставлення комуністичного режиму, який ухвалював рішення про будівництво ЧАЕС, до її спорудження і те, яким чином відбувалося будівництво, призвели до того, що фактично неможливо було уникнути цієї аварії.

Під час повномасштабного вторгнення росії на територію України 24 лютого 2022 року о 15:30 техніка та особовий склад російської армії вже знаходилися перед адміністративно-побутовим комплексом ЧАЕС, Росія захопила контроль над ЧАЕС.

На цей момент на промисловому майданчику ЧАЕС знаходилося 150 осіб оперативного та обслуговуючого персоналу станції, а також 178 військовослужбовців Національної Гвардії України, що охороняла об'єкт.

У зв'язку з наявністю у російських військ важкої військової техніки, здатної завдати значної шкоди будівлям і спорудам під час бойових дій, що могло спричинити ризик радіаційної аварії, українськими військовими було ухвалено рішення не чинити опір.

31 березня 2022 року російські війська, які отримали відсіч на підступах до Києва та не змогли за місяць захопити українську столицю, покинули промисловий майданчик станції. 02 квітня персонал ЧАЕС урочисто підняв прапор України біля адміністративно-побутового корпусу.

Офіційною датою деокупації ЧАЕС вважається 03 квітня 2022, коли командування Десантно-штурмових військ Збройних Сил України заявило про взяття під контроль ділянки державного кордону України з Республікою Білорусь.

На щастя, глобальної катастрофи не сталося, але й після виходу російських військ з території ЧАЕС знадобляться роки, щоб дослідити, які захоронення радіоактивних відходів вони пошкодили, як в результаті цього розповсюдився радіоактивний пил та якої шкоди російські варвари знов завдали українській землі.

Сьогодні ми щиро дякуємо за наші життя ліквідаторам, лікарям, пожежникам та усім причетним до ліквідації аварії та її наслідків!


bottom of page